Kirjatori

Ensimmäinen kirjatoritehtävä 17.4.2014

Tähän tuodaan kirjat ja aloitetaan yhdessä kirjoittaa tarinaa Päijät-Hämeen kehittäjien silmin. Kirjoita kirjan inspiroimana ja omien kokemustesi kannustamana (noin) kolme ohjetta uuden ajan asiakaslähtöisten tuotteiden ja palveluiden kehittäjälle. Rohkealle kehittäjälle. Siis kirjan ja elämän inspiroimana. Kirjoita rohkealle kehittäjälle ohjeita, että hän jaksaa olla rohkea jatkossakin. Mietteitä käsittelemme lähipäivillä yhdessä ja jalostamme ohjeita eteenpäin. Lopulta meillä on valmiina yhdessä kirjoitettu Rohkean kehittäjän käsikirja. Tai mitä ikinä te kirjoitattekaan.



Kirjoita ohjeesi tänne elokuun lähijaksoon mennessä. Tuo kirja mukanasi elokuun lähijaksolle. Laitamme kirjat silloin ensimmäisen kerran kiertoon.   

Klikkaa tästä päästäksesi kirjoittamaan!






Hei,

Viime viikon Workshop III -päivässä vaihdoimme jälleen kirjoja ja on aika aloittaa viimeistä kirjatoritehtävää. Tehtävää varten olen jakanut teidät seuraaviin ryhmiin.

Ryhmä 1.

Elise Punkanen,
Taru Honkapää
Samuli Kipponen
Mia Terenius
Taru Alén

Ryhmä 2. 

Rauni Lahdelma
Maija-Leena Pusa
Vivi Koivisto
Riita Aulin

Ryhmä 3.

Pauliina Stranius
Teuvo Tiihonen
Arja-Riitta Pesonen
Pekka Jalava
Mari Lampinen


Tehtävä:

Ottakaa käsittelyyn ne kirjat, jotka ryhmällänne on tällä kierroksella. Jalostakaa yhdessä ryhmän kanssa näiden kirjojen innoittamana tehdyt tuotokset siten, että niistä tulee kompakti tuotos "Kehittämisen käsikirjaan". Kirjoituksia löytyy kirjatorin word doc- tiedostosta sekä kirjatori välilehden kommentti osiosta. Arvostakaa aiempien tekijöiden tuotoksia, mutta kuitenkin siten, että niitä saa muokata, jalostaa ja täydentää - Ja siten, että kyseessä on ryhmän yhteinen tuotos, ei jokaisen oman kirjan osuudesta työstämä tuotos. Dokumentoikaa ryhmän tuotokset kirjatoriin erillisen otsikon "Kehittäjän käsikirja" alle.

5 kommenttia:

  1. Luin Pauli Juutin kirjaa "Saako työssä viihtyä?" En kokonaan, mutta sieltä täältä. Kirjan annin ja arjen työn kokemusten perusteella:
    - tarkastele asioita mahdollisimman monesta näkökulmasta
    - järjestä oman elämäsi ja verkostosi asiat mahdollisimman toimivaksi, jotta nekin tukevat työssäsi onnistumista
    - keskity kehittämään oman työsi osaamis- ja vastuualuetta huomioiden yhteistyö muun työyhteisön kanssa ja tekemällä/ kehittämällä joustavaa yhteistyötä.
    Työssä on mahdollista viihtyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luin saman kirjan toisena kirjatori-kirjana.
      Kirjan rakenne ja tyyli vähän ärsytti. Sisällöllisestikään tämä kirja antanut minulle mitään uutta, mutta jos ei ole aiemmin perehtynyt toimivan organisaation / hyvän johtamisen teemoihin, voi tästä saada paljonkin irti. Tiivistäisin kirjan ytimen Riitan tapaan toimivan ja menestyvän organisaation peruskivet mm. seuraavasti:
      - kevyt hierarkia ja avoin / läpinäkyvä toimintakulttuuri
      -koko henkilöstön kehittymistä/uraa tukeva ilmapiiri
      -koko henkilöstöä aktivoiva/vastuuttava ideointi, toteutus ja tuloksellisuus
      -erilaisen osaamisen ja laajojen verkostojen hyödyntäminen ja luova käyttö
      -virheitä vieroksumaton ja villiä ideointia ruokkiva ilmapiiri
      -tiivis kehitystyö asiakasryhmien/loppukäyttäjien kanssa
      -jatkuva uusiutuminen ja nopea reagointi

      Työssä saa viihtyä ja tutkimusten mukaan moni viihtyykin:)

      Poista
  2. Luin - tai siis yritin lukea Sirpa Polon kirjaa Narsisti esimiehenä, mutta Jo Nesbö voitti :)
    Aloitin kirjan lukemisen heti silloin kun sen sain. Alkuun tuntui kovin kiinnostavalle, mutta en vain päässyt eteenpäin. Kun en itse koe joutuneeni kiusatuksi esimieheni taholta en osannut eläytyä päähenkilön tilalle.

    Sivuhuomautuksena voin kertoa, että nyt kun avasin kirjan sieltä välistä tippui ukrainassa vuosi sitten tapaamani miehen käyntikortti. Jäin miettimään, mitähän sillekin miehelle nyt kuuluu. Kovasti on olot ja ajat muuttuneet siinä maassa vuoden aikana.

    VastaaPoista
  3. Luin Anthony de Mellon (toim. J. Francis Stroud) kirjaa Havahtuminen. Tämä koostuu intialaisen jesuiittaveli Anthony de Mellon luennoista, jotka hän piti hengellisessä konferenssissa New Yorkissa. Olin asennoitunut lukiessani valmiiksi siihen, että tällä yhdistelmällä tulee "todellista jesuistelua". Onhan yhdistetty intialaista mystiikkaa, uskontoa ja amerikkalaista businessintoa. Enpä siinä paljon erehtynytkään, mutta jollei ole itse elämää elänyt, eikä kovia kokenut ja sitä kautta luonnettaan kasvattanut, löytää tästä valmiiksi elämänohjeita, kuin suoraan kaupan hyllyltä. Ei ohjeissa ja ajatelmissa mitään vikaa ole. Tässä lyhyt kooste, mitä sain irti ensi lukemalla:
    - onnellisuus on meissä, sisällä
    - kuvittelemme, että halujemme, tarpeidemme tyydyttäminen luo onnen
    - mitä suremme? Sitä, että menetämme jotain, mistä olemme riippuvaisia
    - olemme ohjelmoituina ajattelemaan ja arvottamaan asioita tärkeiksi
    - haemme toisten arvostusta ja sitä kautta arvovaltaa toisten silmissä
    - asioita ei tarvitse muuttaa, ne tulee vain oppia ymmärtämään
    - emme voi muuttaa toisia, voimme muuttaa vain omaa ajatteluamme
    - en ole surullinen, vaan suru on minussa, se tunne myös poistuu minusta
    - tämä sama koskee kaikkia kielteisiä tunteita
    - ihmetys häviää ja tilalle tulee ikävystyminen sitä mukaan kun kehitämme kieltä, sanoja ja käsitteitä
    - kulttuurinen ehdollistuminen, intialaisia vuoria, intialaisia ihmisiä, amerikkalaisia
    - perspektiivin muutos ja harhaluuloista vapautuminen

    Lopuksi se havahtuminen: Kirja alussa on esimerkki kotkan munasta, joka on päätynyt kanalaan. Kotka elää kanojen kanssa ja katselee ulkona taivaalla ylväästi liitävää lajitoveriaan kadehtien. Se oli elänyt kanojen ympäröimänä, eikä tajunnut että itse pystyisi samaan. Älkää te jääkö ympäröivien kanojen joukkoon, vaan liitäkää siellä korkeuksissa höyhenet pölisten tähyillen uuttaa saalista!

    VastaaPoista
  4. Anja Kulovesi, 2007 "Kesytä kiire". Pikaluin ja katselin. Tunsin kiusausta kirjoittaa tähän lainauksia, sitaatteja ja hyviä paloja. Olisi kiva tehdä PowerPointilla täsmäiskuja. Tiivistää tekstiä. Etsiä ydinasioita.
    TÄSSÄ HAVAHDUN. Annetaanhan kirjassa hyviä ehdotuksia kesyttää (ei hallinnan päämäärää) kiireen kokemusta. Nyt en saa kuitenkaan kiinni talo- ja kerrosteemasta, enkä ratkaisun avaimista, vaikka tiedän niiden olevan ok ja toimivan. Minä en havahtunut tämän kirjan kaikesta hyvästä ja viisaasta huolimatta.
    Havahtuminen (De Mellolle henkiset terveiset :)) tapahtuu, kun intuitio lupaa ja paikkaa kysymättä yhdistää asioita ja tapahtumia. Tämän ajan nopean, monitasoisen ja koukuttavan visuaalisen tiedon korostuminen - mitä tämä on? Huomaan muutokset itsessäni. Huomaan muutokset kirjoissa, tekstirakenteissa. Muutokset tietotekniikassa jne.
    Oma ajattelu on muuttumassa. Tiedonvälityksen - ja sen mukana - ajattelun kulttuuri on muuttumassa ympärilläni. Kun ajattelu muuttuu kriittisen massan verran ihmiskunnassa, olemme siirtyneet uuteen kulttuuriin. Nykyinen muuttuva ajattelu vie uuteen toimintakulttuuriin, kulttuurikauteen; missä valtioissa, tiedetään myöhemmin.
    Kuloveden kirja on vuodelta 2007, tiivistäen hänen kokemansa vuoteen 2007 mennessä. Kirjojen elinkaari on surullisen lyhyt. Yöpöydälläni on poistomyynnistä ostettu "Keskiajan syksy", julkaistu 90 vuotta sitten. Intuitioni on singahdellut tuon kirjan tekstin ja tässä ajassa kokemani välillä. Tuo kirja kuvaa yhä puhuttelevasti keskiajan kulttuurin loppua ja renessanssin orastavia ituja 1400-luvun ihmisten ajattelussa (= toiminnassa). Onkohan kovinkaan paljon eroa keskiajan hovikulttuurin Minne-runoudella/tavoilla ja 2000-luvun Idolseilla, Tanssii Tähtien ja Kokkaa Julkkisten kanssa.. Niin, kollektiivinen oppiminenkin on konstruktiivista. Paljoa ei ihmiskunta opi muutamassa sadassa vuodessa: pienen siirtymän verran. Vuosi 2007 puhutteli.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.