Tutkintoon valmistautuminen

Tutkintoon valmistautuminen


Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa osaaminen osoitetaan tekemällä oma tuotekehitystyö. Kaikki tutkinnossa perustuu siihen ja vain siihen. Tutkinnossa osoitetaan nimenomaan tuotekehitystyön osaamista - ei mihinkään omaan toimialaan liittyvää osaamista. Sinusta tulee kehittämisen ammattilainen. Tutkinto muodostuu kolmesta osasta

1. tutkinnon osa - Tuotekehitystyön valmistelu

2. tutkinnon osa - Tuotekehitystyötä tukevat menetelmät

3. tutkinnon osa - Oman tuotekehitystyön toteutus


Tutkintoon voidaan liittää vielä tuotekehitystyön vapaaehtoisena tutkinnon osana Yrittäjyys.

Käy tutustumassa tutkinnon osan materiaaleihin erillisillä tutkinnon osien välilehdillä.Aloitamme henkilökohtaistamisella

Tutkinto jakautuu kahteen osaan: valmistavaan koulutukseen ja tutkinnon suorittamiseen. Kaikki tähtäävät lopputulokseen, joka on kuvattu varsin tarkasti opetushallituksen vahvistamissa tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon perusteissa.

Tarkoituksena on lopussa - aivan viimeisenä - arviointikeskusteluissa osoittaa, että osaat tutkinnon perusteet. Tämän osoittamisen osoitat tutkinnon suorittamisen kolmannessa vaiheessa: tutkinnon suorittamisen suunnitelmassa.

Ennen sitä arvioit, miten hyvin osaat jo nyt nuo vaadittavat osa-alueet. Se on tutkinnon suorittamisen ensimäinen vaihe. Yleensä ottaen taitaa olla niin, että tässä vaiheessa sinä et osaa eikä sinun tarvitse osata vielä mitään.

Toisessa henkilökohtaistamisen vaiheessa suunnittelet sen, miten hankit puuttuvan ammattitaidon. Sitä me sitten yhdessä teemme valmistavassa koulutuksessa - se on ikään kuin valmistavan koulutuksen suunnittelua.

Henkilökohtaistamisen alkukartoitusTutkinnon suorittaminen- arviointiaineisto

Tutkinto suoritetaan arviointikeskusteluissa. Siellä sinulla on mukana arviointiaineisto, jossa osoitat osaamisesi. Arviointiaineisto on aina tutkinnonosakohtainen. Vaikka siis voit osoittaa kaksi tutkinnon osaa kerralla. Arviointiaineisto muodostuu tutkintosuorituksista. Siihen liittyy dokumentaatio ja arvio työpaikalla

Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole. Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon arviointiaineisto koostuu kahdesta erillisestä dokumentista projektisuunnitelmasta japrojektiraportista. Molemmat dokumentit päivittyvät tutkinnon osittain. Näin kannattaa tehdä, jotta nykyisessä iteratiivisessa kehittämisessä mahdollisuus muuttaa toteutuu eikä projektia silti tarvitse aloittaa uudestaan. Projektisuunnitelma auttaa sinuatekemään mahdollisimman hyvän tuotekehitystyön. Projektiraportilla kokoat työsi saavutukset yhteen ja viestit tärkeästä ja merkityksellisestä tuotekehitystyöstäsi myös muille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.